Vonk

Ondernemers richten samen een expositie in

Door de dichtbijredactie, Paul Mons (Witte Weekblad)

vonk

Vonk opent de expositie met een vonkenregen. (Foto: Rob Joore)

ZWAMMERDAM - Vier Ondernemende Nieuwkoopse Kunstenaars verenigden zich onder de naam Vonk en richtten samen een expositie in.

Zondag 1 december vond in de Zwammerdamse BeeldenTuin van Margreet Ooms de officiële opening plaats. De knusse expositieruimte, die uitzicht geeft op de prachtige Beeldentuin, was volgestroomd met familie, vrienden en liefhebbers van het werk van Annet Tersteeg, Tonneke Iwema, Jeanne Johns en Gerard Bes.

Voordat de officiële openingshandeling werd verricht, was er al de warme ontvangst door de kunstenaars en de eerste zichtbare bewondering bij het publiek voor de uitgestalde beelden van de levensechte vogels (Iwema) en strakke hardstenen objecten (Bes).

Daarnaast ook het stille ontzag voor de schilderingen van de kleurige mensfiguren en portretten (Tersteeg en Johns).De vier in Nieuwkoop/Noorden woonachtige kunstenaars kennen elkaar al jaren, maar hebben nu de kans gegrepen om als Vonk gezamenlijk hun zo uiteenlopende kunstvoorwerpen aan het publiek te tonen. Dat zij deze inspirerende omgeving hebben uitgekozen is niet geheel toevallig.

Voor Gerard Bes is De BeeldenTuin namelijk een soort thuiswedstrijd. Tussen de ruim honderd beelden uit Zimbawe die in de poldertuin staan opgesteld, is al enkele jaren ook werk van zijn hand te vinden.Flip Vonk, die als voorzitter van de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar de expositie mocht openen, sprak lovende woorden over het Nieuwkoopse kunstenaarskwartet en repte zelfs over een kunstkring. Hij beëindigde zijn betoog met een hartelijke gelukwens en een echte vonkenregen.Vervolgens verscheen er een bijzondere gast: Sinterklaas in eigen persoon die hulde bracht op rijm aan Margreet Ooms, die haar Beeldentuin inmiddels alweer 12 1/2 jaar als openbaar kunstbezit weet te presenteren. Het publiek was na dit officiële gedeelte met een drankje en een hapje in de hand in beweging gekomen.

Velen vroegen zich af of dit kunstenaarsinitiatief beperkt blijft tot een kortstondige en eenmalige Vonk, of dat uit deze leuke samenwerking iets langdurigs kan opvlammen.
De expositie in De Beeldentuin aan de Lindenhovestraat 2 in Zwammerdam duurt nog 12 januari 2014. Openingstijden: zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur of na telefonische afspraak: 06-11437988.

copyright 2019 Gerard Bes || Fotografie : Gerard Bes / Marald Bes || Webdesign : AnyMotion