Werkwijze

Het maken van een beeld kan op een aantal manieren geschieden;

    1. De indirecte wijze: dus je maakt eerst een tekening of schaalmodel en selecteert daarna een stuk steen waaruit je dat object kan gaan maken.

    2. Een tweede mogelijkheid is de directe manier: gewoon beginnen met een stuk en simpelweg achter de beitel aan, dat wil zeggen steeds je intuïti volgen, maar vooral ook het toeval zijn werk laten doen (en taille directe)

    3. De derde mogelijkheid is meer een combinatie van de twee eerdere vormen: je ziet een steen en je herkent er al wat in ... alleen je moet dat eruit zien te halen... de definitieve vormen komen wel tijdens het hakken. Daarbij kan je zonodig en aansluitend ook nog een schets of proefje maken om de zaak goed te kunnen overzien en organiseren.

    4. Geleidelijk aan leer je om de zaken te visualiseren zonder dat er een kelimodel of tekening aan te pas komt en kan je in gedachten een stuk weghalen of aanpassen... ideaal als je niet kan slapen. 

knotmobius2a

Ik volg eigenlijk alle bovenstaande werkwijzen en heb hierna een realisatie beschreven.

Geep

Die is echt met voorbedachte rade gemaakt ...

Al weer een tijdje geleden sprak ik een oud-collega en die gaf me aan dat hij nog een stuk hardsteen had liggen. En of ik er wat aan had..."Tja altijd natuurlijk", dus we spraken af dat ik die steen te zijner tijd wel zou komen ophalen.

Enkele weken later was ik met het Altootje van mijn vrouw daar in de buurt, dus ik belde hem en vroeg of het uitkwam dat ik dat steentje nu even kwam ophalen. Het kwam hem ook uit, dus ik erheen.

Met enige verbazing zag mijn ouwe maat mij de oprit opkomen en vroeg zich af of ik echt voor die steen kwam.... ? "Ja natuurlijk"...en naar toen bleek was het steentje een heuse en massieve balk uit Belgisch Hardsteen van wel twee meter lang! Dit was eigenlijk een zogenaamde latei welke een van de muren van zijn boerderij jarenlang gedragen had. Een vrij stevige en zware jongen dus.

Enfin we hebben die steen met moeite toch maar in onze Japanner gefrommeld en ik heb hem thuis in een hoek van het terras gezet....eerst maar eens goed nadenken wat daar nou in zit en wat er ook uit te halen is...

copyright 2019 Gerard Bes || Fotografie : Gerard Bes / Marald Bes || Webdesign : AnyMotion