ZOMEREXPOSITIE 2020 in BeeldenTuin ZWAMMERDAM

Twee zwagers exposeren als broers in de kunst…

Maar in hun werk zie je grote verschillen. Logisch, want het zijn geen broers. Dat die twee elkaar al zo’n 50 jaar kennen, heeft wel tot een verwantschap geleid, niet in het minst door wat zij gemeen hebben: Zij zijn beiden autodidact en delen een grote liefde en ontzag voor de kunst.

Ad uit dat in zijn schilderijen, Gerard in zijn beelden. Hun werk is in de maanden juli en augustus te zien in de BeeldenTuin te Zwammerdam.
https://www.debeeldentuin.com

Ad Reijntjes. Geboren op 5 januari 1949 te Rotterdam. Ik heb 40 jaar gewerkt in het onderwijs. Ik heb geen academische opleiding genoten maar ben bij verschillende kunstenaars in de leer geweest. Dat doe ik af en toe nog wel eens. Schilderen is een passie voor mij.

Ik heb nooit nagestreefd om altijd hetzelfde op dezelfde manier te schilderen. Zodra ik dat ging doen werden de schilderijen meer van hetzelfde. Bovendien verloor ik daarmee de uitdaging.

Ik laat me inspireren door foto’s en soms schilderijen uit boeken, kranten of tijdschriften. Niet om na te schilderen maar als uitgangspunt. Als de eerste opzet gemaakt is leg ik mijn “inspiratiebron” weg. Dan laat ik me dan verrassen wat er op mijn pad komt. Het kan zijn dat ik na uren schilderen toch alles wat ik geschilderd heb verberg onder een laag gesso. Daarna begin ik opnieuw. Het gevolg is dat ik regelmatig verbaasd ben over hetgeen er uiteindelijk ontstaat. Mijn “inspiratiebron” is niet meer of nauwelijks te herkennen.


Het is daarom moeilijk van een eigen figuratieve of abstracte stijl te spreken. De diversiteit in mijn schilderijen is daarvoor te groot. Men zegt wel eens dat ik geen eigen stijl heb of verschillende stijlen laat zien. Dat klopt. Ik ben “stijlloos” en dat bevalt mij goed en zorgt er voor dat schilderen een uitdaging is en blijft.

Toch is er sprake van een eigenheid in mijn schilderijen. Het is altijd verfijnd en rijk van kleur binnen de toon van het schilderij.
Het avontuur van het schilderen ligt dus meestal in het ongewisse. Beginnen en niet weten waar je uitkomt. Spannender kan niet.

Gerard Bes. Geboren op 30 april 1947 te Berkel en Rodenrijs.

Hij is zo’n 20 jaar geleden begonnen met deze mooie hobby en werkt bij voorkeur met de (hardere) steensoorten zoals arduin, marmer, diabaas en springstone.

Doorgaans heeft hij een idee of ontwerp in zijn hoofd en zoekt hij de steen welke het beoogde beeld in zich heeft. Het ontwerp wordt daarbij zoveel mogelijk op de steen overgebracht en het beeld moet er nu alleen nog even uitgehaald worden…

De vele gevel-, gedenk- en reliëf-stenen complementeren dit oeuvre. Maar soms wordt hij aangetrokken door een bijzondere steen wiens vorm, kleur en structuur hem aanspreekt.

Er is geen plan of ontwerp er wordt simpelweg begonnen… hij volgt slechts zijn beitel. Zo’n steen kan hem enorm verrassen door wat zich gaandeweg aan zijn maker openbaart. Maar de steen zelf en die beitel bepalen in feite het resultaat, de beeldhouwer voert slechts uit…

Het getoonde beeld ‘Regatta’ is op deze wijze ontstaan.

Het gaat hem vooral om die steen en om het beeld en gevoel wat hij er zelf in kan herkennen. Maar zodra iemand interesse toont voor zijn werk of werkwijze zoals bij deze expositie, dan toont hij zijn creaties natuurlijk met trots.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

  • Berichtcategorie:Exposities
  • Bericht reacties:2 reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen